Curtea Penală Internaţională (CPI) vrea să-i aducă în faţa justiţiei pe ruşii care au comis crime de război în Ucraina. Există deja două dosare deschise ce vizează deportarea de copii ucraineni în Rusia, respectiv lovituri deliberate asupra infrastructurilor civile.
UPDATE 2: Șase clădiri din regiunea Donețk, atacate cu rachete. O persoană a murit, mai multe au fost rănite
O persoană a fost ucisă într-un atac asupra unui oraș din estul regiunii Donețk, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Rachetele lansate de ruși au lovit șase clădiri înalte, au anunțat ucrainenii, potrivit Sky News.
O rachetă rusească a lovit centrul orașului Kramatorsk, ucigând o persoană și rănind cel puțin alte trei.
Șase clădiri înalte au fost avariate în urma atacului, a spus Zelenski pe Telegram.
„Operațiunile de salvare sunt încă în curs de desfășurare. Statul malefic continuă să lupte împotriva populației civile. Distruge viața și nu lasă nimic uman”, a scris președintele pe rețeaua de socializare.
Autoritățile din Donețk au publicat și ele o serie de informații și fotografii despre atacul din regiune, transmite Mediafax.
UPDATE 1: Rusia anunță că nu recunoaște jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga
Prin vocea purtătorului de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, Kremlinul a anunţat că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga. Întrebat despre relatările potrivit cărora în viitorul apropiat CPI ar urma să emită primele mandate de arestare împotriva unor cetăţeni ruşi în legătură cu conflictul din Ucraina, Peskov a spus că „Rusia nu recunoaște jurisdicția” Curţii Penale Internaţionale de la Haga.
Curtea Penală Internaţională (CPI) vrea să-i aducă în faţa justiţiei pe ruşii care au comis crime de război în Ucraina. Există deja două dosare deschise ce vizează deportarea de copii ucraineni în Rusia, respectiv lovituri deliberate asupra infrastructurilor civile.
Biroul procurorului CPI, cu sediul la Haga, nu a dorit să facă vreun comentariu cu privire la aceste dosare.
Potrivit New York Times, citat de Le Figaro, primul caz se referă la răpirea copiilor ucraineni care au fost apoi trimiși spre adopție sau în tabere de reeducare.
Cel de-al doilea dosar se referă la acuzaţiile potrivit cărora forţele ruse au ţintit în mod deliberat cu rachete infrastructuri civile, precum centrale electrice şi hidrocentrale.
Instanța, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime comise la nivel global, ar urma, de asemenea, potrivit New York Times, să solicite mandate de arestare împotriva mai multor persoane.
Publicația americană citează, sub rezerva anonimatului, actuali şi foşti responsabili ai CPI şi nu a oferit niciun detaliu despre cine şi când ar fi inculpat.
CPI anchetează de peste un an eventuale crime de război sau împotriva umanităţii comise în timpul ofensivei ruse în Ucraina.
Procurorul său, Karim Khan, a declarat anterior, după o vizită în Ucraina, că presupusele răpiri de copii constituie „obiectul unei anchete prioritare”.
„Copiii nu pot să fie trataţi ca pradă de război”, a declarat el într-un comunicat în 7 martie.
Khan a subliniat că vizitase o casă de copii în sudul Ucrainei, care era „goală, în urma presupusei deportări a copiilor din Ucraina spre Federaţia Rusă” şi alte zone ocupate.
Procurorul a spus că anchetează atacuri împotriva „infrastructurilor civile critice” şi că a vizitat mai multe asemenea locuri lovite.
Khan a adăugat că are „sentimentul că impulsul pentru justiţie se accelerează”.